Budúcnosť plazov a obojživelníkov v Európe: S odborníkmi o možných riešeniach

Pridané dňa: 30. 5. 2024
Autor: Miroslav Očadlík

 Jašterica perlová

Ropucha stredomorská

Slepúch lámavý

Európa je domovom mnohých druhov plazov a obojživelníkov. Nanešťastie, veľa z nich v súčasnosti čelí vážnym hrozbám, ktoré negatívne ovplyvňujú ich populácie. V rámci projektu Príroda pre všetkých (LIFE IP NATURA 2000) sme sa zúčastnili stretnutia odborníkov v Španielsku. Pod záštitou Európskej výkonnej agentúry pre klímu, infraštruktúru a životné prostredie (CINEA) sa tu zišla takmer stovka expertov, aby diskutovali o aktuálnych výzvach v oblasti ochrany obojživelníkov a plazov. Slovensko nesmelo chýbať.

Prednášky a workshop sa konali v priestoroch kaštieľa Palacio de la Magdalena v meste Santander. Program bol streamovaný aj online.

Európa so svojimi rôznorodými typmi prírodných prostredí od polárneho kruhu až po stredomorské oblasti, je domovom až 151 druhov plazov a 85 druhov obojživelníkov. Mnohé z nich pritom nenájdete nikde inde vo svete. Podľa štúdie IUCN (Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov) z roku 2009, sa početnosť viac ako polovice európskych druhov plazov a obojživelníkov zaradených do červeného zoznamu neustále znižuje. Znamená to, že sú ohrozené viac ako druhy európskych cicavcov alebo vtákov. 

Prečo čelia ohrozeniu?

Dôvody klesajúcej početnosti plazov a obojživelníkov sú rôzne. Jedným z nich je nadmerný ľudský tlak na prírodné prostredie, ktorý vedie predovšetkým k strate ich prirodzených biotopov a ku zhoršeniu kvality vody. V kombinácii so zmenou klímy a rozširovaním inváznych druhov vzniká trend straty biologickej rozmanitosti, ktorý bez potrebných krokov nielenže ohrozí samotnú prírodu, ale aj kvalitu nášho každodenného života.

Aj z toho dôvodu je aktívna spolupráca medzi vedcami, ochranármi a komunitami nevyhnutná na zabezpečenie toho, aby plazy a obojživelníky v Európe mali šancu prežiť a prosperovať aj v budúcnosti. Ochrana týchto fascinujúcich tvorov nie je len o zachovaní biodiverzity, ale aj o udržiavaní zdravých a stabilných ekosystémov, ktoré sú prospešné pre všetky formy života na našej planéte.

Žubrienka ropušky starostlivej.

Ropuška starostlivá

Slovensko na stretnutí európskych odborníkov

V termíne od 22. do 24. mája 2024 sa v španielskom meste Santander uskutočnil workshop platformy programu LIFE. Stretnutie odborníkov sa konalo pod záštitou Európskej výkonnej agentúry pre klímu, infraštruktúru a životné prostredie (CINEA) a v spolupráci s nadáciou Camino Lebaniego Foundation. Témy workshopu a prednášky prezentujúcich boli rozdelené do viacerých blokov súvisiacich s aktuálnymi výzvami ochrany obojživelníkov a plazov: 

  • Chránené oblasti pre obojživelníky a plazy v kontexte zmeny klímy
  • Invázne druhy
  • Dlhodobá budúcnosť obojživelníkov a plazov s ohľadom na rastúci tlak človeka na ich biotopy
  • Legislatívny rámec: Ochrana obojživelníkov a plazov na národnej a medzinárodnej úrovni

Miroslav Očadlík, expert WWF pre ochranu vôd

Na workshope participovala takmer stovka odborníkov z celej Európy. Slovensko malo na stretnutí svoje zastúpenie odborníkmi z WWF Slovensko a z Ministerstva životného prostredia SR, ktorí tu prezentovali plány a čiastkové výsledky projektu Príroda pre všetkých. „Okrem prezentácie projektu sme sa mohli zapojiť do diskusie o praktickej druhovej ochrane a oboznámiť sa s výsledkami a prístupom viacerých projektov LIFE prebiehajúcich po celej Európe. Inšpiratívnym bolo predstavenie opatrení a pilotnej lokality projektu Kroky pre život a ukážka toho, že aj ochrana biodiverzity ako prírodného dedičstva môže tvoriť kľúčový prvok rozvoja regiónu,“ povedal Miroslav Očadlík, expert WWF pre ochranu vôd. 

Závery a vyhodnotenie workshopu boli predstavené v posledný deň, ktorý bol prepojený s terénnou exkurziou. Tá sa konala v pilotnej lokalite projektu LIFE s názvom Kroky pre život.  Hlavným cieľom tohto projektu je podpora existujúcej kultúrnej a turistickej infraštruktúry a zároveň zlepšenie biodiverzity a ekologickej konektivity v území.

Na mnohých lokalitách v Španielsku boli na pasienkoch vybudované nádrže s vodou, ktoré slúžia pre napájanie dobytka ako aj habitáty a refúgia pre obojživelníky.

V miestnych potokoch žijú aj mloky.

Text a foto: mo