Hodina Zeme poukazuje na to, že je čas vypnúť: 12 nápadov ako pomôcť planéte za 60 minút

Pridané dňa 21.03.2023

Niekto s láskou pripraví chutné jedlo, iní si radšej zacvičia, ďalší dokážu s deťmi vyrobiť hotové umelecké veľdiela. Jedna hodina zo dňa sa dá využiť na tisíce spôsobov. Čo takto niektorú z vašich obľúbených aktivít urobiť inak? Tak, aby bola aspoň 60 minút zameraná na pomoc našej planéte. 

 

 

Foto: © WWF-Slovakia

 


Blížiaca sa kampaň WWF Hodina Zeme ponúka tento rok príležitosť pre každého z nás. Stačí, ak spravíme jednoduchú zmenu v našom každodennom fungovaní a spoločne dokážeme veľké veci. Ako na to?

 

Inšpirujte sa našimi tipmi, pri ktorých “vypnete”, strávite plnohodnotný čas so svojimi blízkymi a zároveň urobíte niečo prospešné pre Zem, ktorá našu iniciatívu tak akútne potrebuje. Že vám hodina na toto všetko nestačí? O to lepšie, možno sa nám všetkým núka príležitosť vytvoriť si z tohto podujatia peknú tradíciu. Z našich námetov aktivít môžete čerpať počas celého roka ☺

 

 

1. Zvolajte brigádu

 

 

Aj vás trápi neporiadok v okolí vašej bytovky? Rozčuľujú vás odpadky, na ktoré pravidelne narážate na prechádzke so psom? Alebo sa bojíte zájsť s deťmi do parku, pretože neviete, aké nebezpečenstvo na ne číha v trávniku? Je čas urobiť s tým poriadky! Doslova.

 

Zorganizujte členov vašej rodiny, zavolajte priateľom, vyzvite susedov a hor sa na to. Nie je nič lepšie ako utužiť vzťahy v rámci komunity tým, že urobíte niečo pre spoločný osoh. Postačí vám dobrá nálada, odpadkové vrecia a pár rukavíc pre každého účastníka brigády. 


2. Vyberte sa na ekopiknik 



Foto: © WWF-Sweden / Ola Jennersten

 


Poznáte to, s kolegami sa každú chvíľu dohadujete na spoločnej akcii, ale vždy niekomu do toho vojde iná povinnosť. Ak však v pozadí stojí hlbšia myšlienka, dokážu sa pre ňu zapáliť viacerí.

 

Dohodnite sa medzi sebou, kde sa vyberiete a kto čo prinesie. Dobrou voľbou môžu byť najmä lúky a prírodné priestranstvá v blízkosti lesov, ktoré navyše viete využiť na rôzne športové aktivity či turistiku.

 

Každý sa môže blysnúť špecialitou z domácej výroby - napečte chrumkavé pečivo, pochváľte sa sušeným ovocím z vašej záhradky, pripravte vegetariánske či vegánske dobroty. Ak popri tomto všetkom hodovaní ešte stihnete upratať okolie, planéta Zem sa určite bude v duchu usmievať. 

 

 

3. Pustite sa do tvorenia s deťmi

 

 

Patríte k rodičom, ktorí si najlepšie oddýchnu pri kreatívnych aktivitách s deťmi? Výborne! Vaše šikovné ruky a umelecké oko môžete naplno využiť aj v prospech životného prostredia. Vytvorte spolu s vašimi ratolesťami napríklad vtáčiu búdku z kusov nevyužitého dreva alebo kŕmidlo z pet fliaš.  

 

Foto:  © WWF-Slovakia

 

Okrem toho, že sa s drobcami perfektne zabavíte, radosť vám bude robiť aj pohľad na neustále prilietajúcich a odlietajúcich operencov, ktorí najmä v chladnejších obdobiach potrebujú našu pomoc. Ak sa vám aktivita zapáči, v jesenných mesiacoch môžete podobným spôsobom vyrobiť napríklad domček pre ježkov hľadajúcich teplý úkryt na spanie.


4. Upcyklujte



Ak sa chystáte na jarné upratovanie, nemusíte nevyhnutne vyhodiť hneď všetko do smetí. Dajte veciam druhú šancu a skúste im nájsť nové využitie. Šikovné ruky dokážu premeniť aj staré a zdanlivo nepoužiteľné predmety na nové, účelné vecičky.

 

Zo zanedbaných kúskov odevov môžu vzniknúť detské hračky či zaujímavé dekorácie, zo sklenených pohárov krásne svietniky aj vázičky. Fantázii sa medze nekladú! Výborných inšpirácií nájdete plné priehrštie aj na internete. 

 

 

5. Darujte veci, ktoré nepotrebujete

 

 

Je čas poriadne sa porozhliadnuť po domácnosti a zvážiť, či v nej nie je toho akosi priveľa. Zvykli sme si zhromažďovať predmety, ktoré v skutočnosti nepotrebujeme, no niekomu inému možno bytostne chýbajú.

 

Dobrým príkladom je šatník, ktorý často ukrýva aj dávno zabudnuté kúsky odevov. Možno už nie sú trendy, ale niekomu určite vyčaria úsmev na tvári. Rovnako, ako nevyužité hračky, dózičky a najrôznejšie dekorácie, ktorých zbytočným nakupovaním veru nepomáhame prírode.

 


6. Založte hotel pre hmyz



Vybehnite do záhrady a započúvajte sa do zvukov prebúdzajúcej sa prírody. Ak vnímate bzukot hmyzu, je to dobrý signál, že práce na opeľovaní kvetov a stromov už začali. Nie každý druh hmyzu však nachádza vhodný úkryt alebo miesto na hniezdenie, a tak je dobré, keď im pomáhame tento priestor vytvoriť.

 

 

Foto:  © WWF-Sweden / Ola Jennersten

 

Stavba domčeka pre hmyz nie je vôbec náročná, naopak, predstavuje skvelú aktivitu pre celú rodinu.  Spôsobov ako na to je mnoho. Môžete začať napríklad tým, že si počas prechádzky lesom nazbierate rôzne drevá, paličky, kôru stromov, mach, duté steblá, šišky či iný prírodný materiál. Do niektorých polienok môžete tiež navŕtať dierky, ktoré poskytnú priestor na hniezdenie aj niektorým voľne žijúcim druhom včiel.

 

Doma si z niekoľkých kusov drevených dosiek zostrojte jednoduchú konštrukciu aj s prehradeniami, do ktorých prírodniny poukladáte. Aby vám z domčeka nevypadávali, môžete jeho prednú stranu prekryť pletivom. Hotovo. Teraz už len v tichosti čakajte na prvú návštevu vašich malých, no pre prírodu nesmierne dôležitých hostí. 

 

 

7. Dajte vášmu balkónu nový vzhľad



Ak sa vám páči idea hmyzieho hotelu, no bývate v rušnom meste, nezúfajte. Svoju funkciu dobre vykoná aj na balkóne paneláku. Okrem toho, že poskytne útočisko pre užitočné chrobáčiky, bude pôsobiť aj ako pekná dekorácia. Váš balkón môžete zútulniť tiež inými spôsobmi prospešnými pre prírodu. Jednou z alternatív je nasadenie kvetov, ktoré budú nielen robiť radosť, ale opäť pomôžu hmyzu vykonávať jeho poslanie. 

 

 

8. Vyrobte si domáci kompostér

 

 

Bioodpad sa v domácnostiach hromadí jedna radosť a my často zabúdame na jeho skrytý potenciál. Hlavne tí, ktorí majú vlastnú záhradku, z neho dokážu vyťažiť kvalitné hnojivo bez skrytých prísad. Ako na to? Vyrobte si vlastný kompostér.

 

Postačia vám na to drevené laty, napríklad zo starých paliet, z ktorých si vytvoríte vzdušnú konštrukciu. Tú umiestnite na tienisté miesto, tak, aby mala odspodu voľný kontakt s pôdou. Následne už môžete pridávať zvyšky nemliečnych a bezmäsitých výrobkov, ale aj záhradný odpad. Na podporu vzniku hnojiva môžete pridať štartér kompostu (alebo aj rozkladné baktérie), ktorý dostanete kúpiť v záhradkárstve.

 

9. Pripravte výnimočné jedlo pre svojich blízkych



Foto: © WWF-Finland/Sabrina Bqain

 

 

Ak ste hrdí na svoje kulinárske schopnosti a radi robíte radosť najbližším, prekvapte ich. Pripravte pre nich výborné jedlo, ktoré bude uvarené nielen s láskou, ale aj s úctou k životnému prostrediu

 

Začnite tým, že zájdete na miestny trh či do malých potravín, kde nakúpite suroviny od lokálnych výrobcov. Najideálnejšie bude, keď siahnete po sezónnych produktoch a možno pre tentokrát vynecháte živočíšne výrobky. Na internete nájdete množstvo skvelých vegetariánskych či vegánskych receptov, či inšpiratívne nápady na zdravé recepty dobré pre vás aj pre planétu. Pripiť si môžete zdravým smoothie alebo čajom zo sušených byliniek. 

 

 

10. Odložte elektroniku

 

 

Dnes sme už všetci zvyknutí na domácich pomocníkov, ktorí nám uľahčujú dennodenný život. Na jednu hodinu však určite dokážeme upustiť od svojho pohodlia. Čo takto vypnúť počítače, mobily či televízory? Miesto toho sa porozprávajte tvárou v tvár s niekým, na koho bežne „nemáte čas“. Odpočinok doprajte aj vašej sušičke bielizne. Vyvesiť prádlo môžete pre tentokrát na čerstvom vzduchu. Uvidíte, že bude voňať úplne inak. 

 

 

11. Vyberte sa do prírody

 

 

Výlet za dobrodružstvom môže mať rôzne podoby, no veľa z nás sa za ním presúva autom. O čo všetko sa pri tomto spôsobe prepravy pripravujeme? Vlak, bicykel či pešia chôdza dajú vašim potulkám úplne iný rozmer. Ani nebudete vedieť ako a začnete si všímať aj veci, ktoré vám pri ceste autom hravo uniknú. 

 

 

Foto: © WWF-Finland/Pauliina Heinänen

 

12. Oddýchnite si pri knihe

 

Pamätáte si, kedy ste sa naposledy v pokoji ponorili do čítania dobrej knihy? Zvoľte si takú, ktorá vám prinesie zaujímavé informácie o aktuálnych problémoch životného prostredia. Možno budete prekvapení, čo všetko sa dozviete.

 

 

Je mnoho spôsobov, ako sa môžete pripojiť k Hodine Zeme, aj ako pomôcť planéte v akýkoľvek čas roku. Iba spoločnými silami môžeme dospieť k pozitívnej zmene. 

 

 

Autor: Michaela Domanová

 

Oceňujeme a vážime si finančnú podporu poskytnutú Európskou komisiou. Všetok prezentovaný obsah a názory sú výhradne názormi WWF Slovensko.