Hron potrebuje svojich ochrancov

Pridané dňa 25.01.2023

Máme ďalšie súdne rozhodnutie k malej vodnej elektrárni (MVE) Iliaš - a opäť v prospech životného prostredia a rieky Hron!

 

Možno ste už zachytili v minulosti, že súkromný investor plánujúci postaviť novú bariéru na Hrone pri Banskej Bystrici, už viac ako desať rokov bráni tomu, aby boli vplyvy plánovanej MVE preskúmané z hľadiska dopadov na životné prostredie, stav vôd či zdravie obyvateľov okolitej zástavby. Aj keď už súd niekoľkokrát konštatoval, že takéto posúdenie je nevyhnutné, pred rokom investor zažaloval úrad, ktorý rozhodol o potrebnom procese hodnotenia a žiadal toto rozhodnutie zrušiť. 

 

WWF Slovensko, rovnako ako miestna samospráva, iné ochranárske združenia, rybári a vodáci, zasa argumentovalo tým, že hodnotenie vplyvov MVE sa musí urobiť, a to aj vzhľadom na kumuláciu nepriaznivých vplyvov s inými stavbami na rieke. Teraz nám dal súd za pravdu - potvrdil rozhodnutie okresného úradu v Banskej Bystrici, že hodnotenie vplyvov je potrebné. 

 

Monitorujeme situáciu, a čakáme na ďalšie kroky investora - pretože Hron potrebuje svojich ochrancov, a my sme radi, že sme medzi nimi.

 

 

MVE na Hrone. Foto: Iniciatíva “ Za živé rieky“. MVE Želiezovce, v mape z r. 2015 vyznačené ako rozostavané, boli sprevádzkované v r. 2017 a odvtedy spôsobili významnú environmentálnu škodu na rieke aj okolitých biotopoch. Viac informácií sme priniesli TU.

 

Na Hrone okolo Banskej Bystrice boli totiž na menej ako 12 kilometrovom úseku rieky nakreslené hneď tri malé vodné elektrárne. Dve mali byť priamo v Banskej Bystrici (Šálková a Iliaš), a jedna v susednej obci Vlkanová. Všetky tri MVE boli naplánované ako plne prehradzujúce rieku, čím by došlo k vzniku bariér pre pohyb všetkého živého, a ku vzniku kaskády stojatej neokysličenej vody so zmenenými vlastnosťami. A ani jedna z plánovaných MVE neprešla posúdením vplyvov na životné prostredie, nehovoriac o chýbajúcom posúdení kumulácie vplyvov troch blízko stojacich elektrární. 

 

Keď bola v roku 2013, aj napriek odporu miestnych, postavená jedna z elektrární - MVE Šálková, veľmi rýchlo sa prejavili jej negatívne dopady na rieku, biodiverzitu, ale aj kvalitu života miestnych obyvateľov.

 

 

MVE Šálková. Foto: Iniciatíva “ Za živé rieky“

 

V prípade MVE Iliaš už boli ochrancovia rieky o čosi úspešnejší - aj keď sa stavba zatiaľ nepostavila, jej predpokladané vplyvy stále nie sú identifikované, opísané ani vyhodnotené. Zatiaľ nestojí ani MVE Vlkanová. Medzitým prehodnotilo svoj postoj k výstavbe MVE plne prehradzujúcich vodné toky aj Ministerstvo životného prostredia SR, a tak zostáva dúfať, že viac ako desaťročný príbeh elektrární pri Banskej Bystrici už nebude brániť udržateľnému využívaniu a ochrane rieky Hron.

 

Martina Paulíková, WWF Slovensko

 

 

Podporte náš zápas za živú rieku Hron v Želiezovciach.

 

 

CHCEM POMôCŤ

 

Oceňujeme a vážime si finančnú podporu poskytnutú Európskou komisiou. Všetok prezentovaný obsah a názory sú výhradne názormi WWF Slovensko.