NOVOROČNÉ PREDSAVZATIA, KTORÉ DÁVAJÚ ZMYSEL

Pridané dňa: 13. 12. 2022
Autor: Michaela Domanová

Päť novoročných predsavzatí, ktoré dávajú zmysel

Koľkokrát ste si po Vianociach dali novoročné predsavzatie? A koľkokrát ste ho dodržali? Motivácia, najmä tá povianočná, je často krátkodobá záležitosť. Je to tak najmä preto, lebo ciele nie sú až také dôležité či ich výsledky dostatočne viditeľné. Tento rok vás pozývame skúsiť predsavzatia, ktoré stoja za to. Také, ktoré vedú k udržateľnejšiemu životu a zdravšej planéte.

1. Jedzme viac druhov sezónneho a lokálneho ovocia, zeleniny a celozrnných produktov

Jednou z najlepších vecí, ktoré môžeme pre planétu urobiť, je zmeniť to, ako sa stravujeme. Konzumácia zdravej, vyváženej stravy s väčším podielom a širším záberom rastlinných potravín pomôže nášmu zdraviu aj zdraviu našej Zeme. Zelené štvrtky, ale napríklad aj pondelky a soboty stoja za zváženie i z pohľadu znižovania odpadu. A oplatia sa aj počas sviatkov.

Je škoda, že 75 % globálnych dodávok potravín zahŕňa len 12 rastlinných a 5 živočíšnych druhov. Pritom je z čoho vyberať. Zvýšeným záujmom o menej tradičné produkty ich ponuka iba vzrastie a pomôže aj biodiverzite.

2. Nakupujme uvedomelo

Aj keď sú zľavy lákadlom, jedným z povianočných predsavzatí by mohlo byť i uvedomelé nakupovanie. Znamená to nielen kontrolu potravinových certifikácií, ale aj nakupovanie menšieho množstva potravín – iba takého, ktoré naozaj skonzumujeme. Nezabudnime, že poľnohospodárska pôda v súčasnosti zaberá 40 % obývateľnej pôdy, čo je hlavnou príčinou odlesňovania, straty biodiverzity a emisií skleníkových plynov.

Výborným spôsobom uvedomelého nakupovania je aj tzv. swap. Namiesto míňania na nové veci skúsme niečo vymeniť. Väčšina z nás má doma prístroje či produkty, ktoré nevyužíva. Na sociálnych sieťach či offline eventoch je príležitostí ponúknuť ich za niečo užitočné neúrekom. A ak si nemáte čo „swapnúť“, čo tak kúpiť to z druhej ruky?

3. Znížme množstvo potravinového odpadu

Na internete nájdete množstvo tipov na využitie zvyškov. Skúste zamraziť zrelé banány, ak ich práve nestíhate dojesť. Po odmrazení sú výbornou ingredienciou do banánového chlebíka. Prezreté ovocie premeňte na smoothie, suché pečivo na strúhanku. Čo zachrániť nevieme, vieme vďaka moderným kompostérom kompostovať aj doma. Neprispievajme k 37 miliónom ton potravín, ktoré sa v EÚ každoročne vyhodia.

4. Nahraďme donášku varením doma

Keď si objednáte jedlo, každý element je v obale. A k tomu tašky, príbory, servítky, bločky, energie. Jeden obed sa donáškou zmení na niekoľkonásobnú záťaž našej planéty. Priemerný Európan vyprodukuje ročne až 5 ton odpadu, a iba 38 % odpadu sa recykluje. Je načase začať to meniť. Obaly z donášky sú krokom, ktorý každý dokáže uskutočniť už teraz.

Zvážte aj znovu použiteľný riad či fľaše, ktoré môžete dookola plniť vodou z vodovodu. Uľavíte planéte aj peňaženke.

5. Všetko, čo konzumujeme, pochádza z prírody – myslime na spojenie s ňou

Rokmi overené klišé, ale stále stopercentne platné. Príroda má na naše fyzické i psychické zdravie blahodarný vplyv. Dáva nám všetko, čo potrebujeme na prežitie. Tým, že sa k prírode priblížime – prechádzkami v lese, ranným behom popri rieke, stretávaním sa v skutočnom svete –, naučíme sa ju oceniť. Až 40 % rýb, ktoré konzumujeme, pochádza z riek – máme im byť za čo vďační.

Všetko, čo zjeme, pochádza z prírody – a úprava našej stravy je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako pomôcť našej planéte.

Učme sa, skúšajme, nebojme sa pomýliť a ukážme druhým, ako to robiť, ako neplytvať. Uvedomenie je prvým krokom k zmene a aj malá zmena je pre svet, v ktorom žijeme, nesmierne dôležitá. Stravovaním sa s ohľadom na našu planétu predsa dokážeme redukovať emisie skleníkových plynov z potravín až o 30 %, znížiť úbytok živočíšnych druhov až o 46 %, obmedziť využívanie pôdy o 41 % a viac, a dokonca zmenšiť riziko predčasných úmrtí o minimálne 20 %. Skutočne to stojí za to.

Článok vznikol v spolupráci s organizáciou WWF. Viac o tom, ako vlastným stravovaním zlepšiť stav našej planéty, nejdete na webe wwfcee.org/sustainable-diet.