Pomôžte nám vrátiť riekam slobodu. Aj vy môžete  odhaľovať bariéry, ktoré komplikujú rybám život

Pridané dňa: 23. 6. 2024
Autor: Michaela Domanová

Európske rieky rozdeľuje množstvo väčších či menších prehradení, hatí a iných vodných stavieb. Okrem toho, že esteticky nepôsobia práve najvľúdnejšie, môžu byť pre svoj zanedbaný stav aj nebezpečné. Aby toho nebolo málo, majú tiež nepriaznivý vplyv na život v riekach a negatívne ovplyvňujú tiež okolité životné prostredie.

Podľa údajov z Vodného plánu SR na Slovensku celkovo evidujeme 1450 priečnych vodných stavieb, ktoré narušujú pozdĺžnu konektivitu riek a biotopov. Odhaduje sa, že k týmto 1450 prehradeniam je ešte potrebné prirátať množstvo ďalších, ktorých lokalizácia, technický stav či funkcia je neznáma.

Čo sa týka známych prípadov prehradení, vo väčšine z nich ide o stavby v nevyhovujúcom technickom stave, ktoré dávno neplnia účel, pre ktorý boli postavené. Okrem toho, že nepôsobia pekne, bránia tiež migrácii a vodnému pohybu vodných živočíchov, neprirodzene menia pohyb sedimentov.

Ako na to?

Negatívny vplyv bariér na rieky už pociťuje celá Európa. Práve preto vznikla aplikácia Barrier tracker – Amber, ktorá mapuje prehradenia naprieč celým kontinentom.

Zapojiť sa môžete aj vy. Stačí ak:

  • si nainštalujete aplikáciu Amber a pomôžete nám nájsť bariéry práve vo vašej rieke,
  • stiahnete si plagát o aplikácii Amber a vyvesíte ho na viditeľnom mieste,
  • budete šíriť povedomie o aplikácii a o obnove voľne tečúcich riek všade tam, kde je to možné.

Pomôžte nám hľadať miesta, ktoré ryby nedokážu prekonať. Dajme riekam a rybám v nich opäť zelenú.