Povedzme si o lese, alebo ako sme verejnosti predstavili projekt CLIMAFORCEELIFE

Pridané dňa 30.10.2023

Viete čo je to klimaticky inteligentné obhospodarovanie lesa? A akú dôležitú úlohu zohráva les pri zmene klímy? Tieto a mnohé ďalšie otázky sme otvorili počas našej vôbec prvej komentovanej prechádzky s verejnosťou v čarovnom prostredí Záhoria. 

 

Predposledný októbrový víkend priniesol ukážkové počasie, ako stvorené na výlet do prírody. V Lakšárskej Novej Vsi (okr. Senica) sa v sobotu 21. 10. 2023 v dopoludňajších hodinách zišla asi 20-členná skupina ľudí, pripravených vyraziť do lesa a vypočuť si zaujímavosti o jeho živote. Sprevádzali ich odborníci z organizácii  WWF Slovensko a LESY SR, štátny podnik, ktorí spoločne podujatie usporiadali v rámci medzinárodného projektu CLIMAFORCEELIFE. 

 

„Uvedomujeme si, že projekty, na ktorých participujeme, môžu byť občas ťažšie uchopiteľné pre laickú verejnosť, avšak ich prínos je nesporný. Aj preto sme sa rozhodli priblížiť  našu prácu bežným ľuďom a zorganizovali sme príjemnú prechádzku lesom, počas ktorej sme sa snažili vysvetliť bližšie naše  aktivity,“ povedala manažérka projektu CLIMAFORCEELIFE Katarína Balíková. V čarovnom prostredí Záhoria odborníci podiskutovali s účastníkmi o tom, aké vzácne lokality sú ukryté uprostred tunajších borovicových lesov a čo v nich chránime, ako by mal zdravý les vyzerať či ako sa oň správne starať. „Taktiež sme rozobrali otázku, ktorá v týchto dňoch rezonuje, a to je úloha lesov pri zmene klímy. Návštevníkom sme ukázali projektové demonštračné lokality, vysvetlili im ciele nášho projektu a tiež o čom je klimaticky inteligentné obhospodarovanie lesa,“ dodala. 

 

Hoci podobné podujatie organizátori pripravovali po prvý raz, ich snahu ocenili aj prihlásení účastníci. „Pobyt v prírode na mňa vo všeobecnosti pôsobí ako balzam na dušu, takže prechádzka bola pre mňa spojením príjemného s užitočným. Keď som sa dopočul, že sa o lese a najmä o súvislostiach so zmenou klímy môžem dozvedieť niečo priamo od expertov v odbore, neváhal som a ihneď som sa prihlásil. Verím, že takýchto podujatí bude do budúcnosti viac,“ povedal Viktor I., ktorý sa na prechádzku vybral aj s niekoľkými priateľmi. 

 

 

Projekt CLIMAFORCEELIFE v skratke

 

Medzinárodný projekt zameraný na klimaticky inteligentné obhospodarovanie lesov zlučuje 8 partnerov z 5 európskych krajín. Ich spoločným cieľom je zlepšiť hospodárenie v lesoch strednej a východnej Európy podporou prechodu na klilmaticky inteligentné lesníctvo v prospech ľudí a prírody. Súčasťou projektových aktivít, ktoré majú byť vykonané v období rokov 2020 - 2027, sú napríklad vodozádržné opatrenia, monitoring chránených druhov, prečistky či experimentálne prebierky.

Projekty

Povedzme si o lese, alebo ako sme verejnosti predstavili projekt CLIMAFORCEELIFE
CLIMAFORCEELIFE
Oceňujeme a vážime si finančnú podporu poskytnutú Európskou komisiou. Všetok prezentovaný obsah a názory sú výhradne názormi WWF Slovensko.