Prečo je obnova voľne tečúcich riek dôležitá? Seminár v Banskej Bystrici priniesol zaujímavé fakty

Pridané dňa: 19. 6. 2024
Autor: Michaela Domanová

Živé, prúdiace rieky sú nevyhnutné pre zdravú krajinu. O tom, čo sa deje s našimi vodnými tokmi a čo možno robiť pre zlepšenie ich nevyhovujúceho stavu, sme s verejnosťou diskutovali v Banskej Bystrici.    

Podujatie s názvom Obnova voľne tečúcich riek sa uskutočnilo 18. júna 2024. Zorganizoval ho tím WWF Slovensko v spolupráci s o. z. Klíma ťa potrebuje a Zelenou Bystricou. V priestoroch 365.labb v Banskej Bystrici sa zišlo viacero záujemcov o tému ochrany vodných tokov. Okrem premietania mali možnosť vypočuť si aj zaujímavú diskusiu.

Na seminári, moderovanom manažérkou WWF pre ochranu vôd Martinou Paulíkovou, odprezentovali odborníci z rôznych oblastí niekoľko zaujímavých tém:

 

  • Ako vplývajú bariéry na vodné toky a na život v nich
  • Klamath River – príbeh priehrad, lososov a obnovy rieky
  • Hodnotenie vplyvov vodných elektrární a iných prehradení na životné prostredie, stav vôd a biotu

Prekážky na riekach predstavujú problém

Jednou z nosných otázok seminára bolo, prečo európske rieky nie sú v dobrom stave. Príčiny môžu byť rôzne, no jedna sa predsa len javí ako kľúčová. Za zlý stav vodných tokov naprieč Európou nesú do veľkej miery zodpovednosť rôzne prehradenia a umelo vytvorené prekážky.

Slovensko nie je výnimkou. Podľa oficiálnych zdrojov je práve množstvo riečnych bariér dôvodom nedosahovania dobrého ekologického stavu našich riek. Trend znižovania početnosti rybích populácií je v nich badateľný. A to je, žiaľ, jeden zo signálov zhoršeného stavu vôd. 

Krehké populácie rýb

Sladkovodné živočíchy čelia v posledných rokoch veľkej kríze, ich počty sa dramaticky znižujú. Len na Slovensku je zaradených do Červeného zoznamu ohrozených rastlín a živočíchov až 45 druhov rýb. Bariéry v riekach ich situácii neprospievajú. Až 80% z prehradení, ktoré sa nachádzajú v našich vodných tokoch, sú pre vodné živočíchy neprekonateľnou prekážkou. Rybám bránia v migrácii, a tým znemožňujú ich rozmnožovanie.  O tom, ako bariéry vplývajú na život pod hladinou a ako menia aj krajinu okolo, porozprával na seminári Miroslav Očadlík, expert WWF na vodné toky.

Čo s nepriechodnými bariérami?


Okrem spriechodňovania migračných bariér sa často ako efektívne riešenie ukazuje ich úplné odstránenie. Hlavne, ak ide o stavbu, ktorá už dávno neplní účel, pre ktorý bola postavená. Ak sa takéto odstránenie dobre naplánuje a zrealizuje, môže priniesť veľa pozitív pre rieku i pre nás, ľudí. A to všetko bez ohrozenia ochrany pred povodňami či poškodenia okolitej krajiny. 

Že to môže fungovať v praxi, nás presviedča nárast pozitívnych skúsenosti z krajín Európy i mimo nej. V rámci seminára sme sa na jeden konkrétny príklad pozreli aj bližšie. Pavol Žilinčík z WWF odprezentoval príbeh americkej rieky Klamath River, kde aktuálne prebieha veľké odstraňovanie bariér, brániacich v migrácii lososov.  

Výstavba bariér a legislatíva

 

Budovanie prehradení na riekach je naďalej aktuálnou témou. Medzi takéto stavby patria aj malé vodné elektrárne, ktoré sa stále v niektorých kruhoch považujú za ekologické a neškodné. O tom, ako by malo prebiehať posudzovanie ich vplyvu na život v riekach a v ich okolí prišla porozprávať Ivana Figuli z organizácie VIA IURIS. 

Pomocnú ruku môže podať každý z nás

Viac ako polovica riek na Slovensku dnes nedosahuje ani len dobrý ekologický stav a situácia sa stále zhoršuje. Je na každom z nás, aby sme pred tým nezatvárali oči. My vo WWF spolupracujeme na projektoch, v rámci ktorých hľadáme a realizujeme riešenia na ochranu a obnovu našich vôd. Pomôcť nám môžete aj vy.  Stiahnite si aplikáciu na mapovanie bariér AMBER a hľadajte spolu s nami problematické miesta na riekach, kté ryby nedokážu prekonať.