Uprostred bratislavského sídliska sme vysadili 689 byliniek, krov a ovocných stromov

Pridané dňa 03.04.2024

Čerešne, slivky, ríbezle, egreše, jahody, ale aj rakytník či ľan. To všetko a ešte omnoho viac bude po novom prinášať radosť obyvateľom bratislavskej mestskej časti Karlová Ves. Nový zelený priestor uprostred sídliska vznikol ako pre ľudí, tak aj pre podporu opeľovačov, ktorým sme sa snažili vytvoriť lepšie podmienky pre život v mestskom prostredí.

 

Záujem o zveľaďovanie životného prostredia a osobitne o tému podpory opeľovačov spojil ochranárov z WWF s predstaviteľmi Hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislava. Vzájomné rokovania medzi riaditeľkou WWF Slovensko Miroslavou Plassmann a viceprimátorom Hlavného mesta Jakubom Mrvom vyústili v novembri 2023 do podpisu Memoranda o spolupráci. Následne sme sa mohli pustiť do plánovania a realizácie aktivít priamo v teréne, ktoré sa pred pár dňami, pri príležitosti osláv Hodiny Zeme, podarilo dokončiť.

 

 

Pestrá paleta drevín a kvetov  

 

Tím WWF Slovensko sa 22. marca 2024 vybral do lokality Nad Lúčkami, kde s podporou mesta vysádzal ďalšie ovocné stromy a kríky, či vytváral novú kvetnatú zónu. Dovedna sa podarilo do zeme umiestniť až 689 rastlín. “V Karlovej Vsi sme vysadili množstvo menších drevín a kvitnúcich bylín s cieľom, aby včelám a ďalším opeľovačom poskytovali potravu, najmä nektár a peľ. Nás ľudí môže potešiť pestrosť kvetov a v letnom a jesennom období aj rôzne druhy drobného ovocia. Nájdeme tu napríklad čerešne, mišpule, slivky, bazu, ríbezle, egreše, josty, arónie, zemolezy, muchovníky, drienky, jahody, ale aj lieskové oriešky,” vymenoval časť novoposadených rastlín Štefan Jančo, senior expert WWF Slovensko pre ekológiu. V medzipriestore boli vysiate lúčne zmesi rastlín starostlivo vybraných práve do podmienok lokality Nad Lúčkami. Osadené boli tiež dva originálne hmyzie domčeky, v ktorých môžu zahniezdiť niektoré druhy včiel.

 

 

 

Aktivitu hodnotí pozitívne aj riaditeľa WWF Slovensko Miroslava Plassmann: „Teší nás, že úspešných spoluprác s mestami a obcami stále pribúda. Dokážeme tak oveľa efektívnejšie riešiť environmentálne problémy v regiónoch – či už ide o odlesňovanie, nedostatok vody alebo stratu biodiverzity. Sme veľmi radi, že práve s hlavným mestom sme otvorili dôležitú tému pomoci opeľovačom,“ uzavrela.

 

Realizácia opatrení na podporu opeľovačov v lokalite Nad Lúčkami sa mohla uskutočniť aj vďaka podpore Nadácie VÚB

 

 

Oceňujeme a vážime si finančnú podporu poskytnutú Európskou komisiou. Všetok prezentovaný obsah a názory sú výhradne názormi WWF Slovensko.