Zdravé rieky, zdravé mestá: Ako nám vodozádržné opatrenia môžu pomôcť v časoch zmeny klímy

Pridané dňa: 4. 10. 2024
Autor: Michaela Domanová

Posledné mesiace nám opäť ukázali, aké nebezpečné a nepredvídateľné môžu byť extrémne prejavy počasia. Dlhé obdobia sucha striedané s búrkami, výdatnými dažďami a ničivými záplavami čoraz viac upozorňujú na to, že zmena klímy sa týka nás všetkých. Dá sa chrániť prírodu a zároveň lepšie pripraviť na hrozby súvisiace s výkyvmi počasia?
 

Foto: WWF SK

Odpovede na niektoré z týchto otázok môže priniesť medzinárodný projekt RESTORIVER, do ktorého je zapojená aj organizácia WWF Slovensko. Cieľom šiestich krajín strednej a východnej Európy je spoločne obnoviť rieky a priľahlé územia v povodí Dunaja, tak, aby sa zlepšila ich schopnosť odolávať klimatickým výkyvom. Kľúčovým nástrojom na dosiahnutie tohto cieľa by mali byť prírode blízke vodozádržné opatrenia.

Ako chcú krajiny pozdĺž Dunaja odolávať extrémnemu počasiu

Vodné toky v Európe dnes čelia vážnym problémom. Stovky riek a potokov sú výrazne zmenené, narušené alebo dokonca zmizli z krajiny. Dôvody sú rôzne – od nadmernej regulácie tokov, výstavby bariér a kanálov, cez umelé pretváranie brehov a odlesňovanie až po znečistenie a preťaženie poľnohospodárstvom či urbanizáciou. To všetko sa podpísalo na aktuálnom stave našich vodných tokov a na narušenej schopnosti riek zadržiavať vodu v krajine. Tým sa, samozrejme, zhoršila aj ich prirodzená obranyschopnosť voči extrémnym prejavom počasia. Tie sú citeľné aj v povodí Dunaja.

Dunaj, najmedzinárodnejšia rieka sveta, preteká aj hlavným mestom Slovenska. Foto: Michaela Domanová

Krajiny dunajského regiónu, vrátane Slovenska, pociťujú výraznejšie vlny horúčav a s nimi spojené suchá, následný nedostatok vody, dokonca lesné požiare. Na druhej strane sa musia vyrovnávať s prívalovým dažďom, silným vetrom a masívnymi povodňami. Svedkami podobných situácií sme, žiaľ, stále častejšie. Mimoriadne nebezpečné sú pritom nielen pre prírodu a divoké zvieratá, ale aj pre nás ľudí, naše majetky, zdravie a dokonca životy.

Bratislavské mestské časti nedávno zasiahli výčiny počasia. Foto: Zuzana Sedláková

Hladina Dunaja v bratislavskom Starom Meste presiahla výšku 900 centimetrov.  Foto: Michaela Domanová

Riešenia pre klimatické výzvy v mestách

Klimatické zmeny neovplyvňujú len prírodné rezervácie a chránené územia. Zasahujú aj mestské oblasti, kde často chýba zeleň a vodné plochy, ktoré by mohli zmierniť ich dopady. V tejto súvislosti sa mestá pri Dunaji stávajú kľúčovými aktérmi projektu RESTORIVER, ktorý sa zameriava na obnovu riek a ich prirodzených povodí.

Projekt RESTORIVER sa snaží zlepšiť schopnosť riečnej krajiny adaptovať sa na klimatickú zmenu, a znížiť tak riziko sucha, povodní a horúčav. Tento nadnárodný projekt si kladie za cieľ nájsť riešenia, ktoré vychádzajú z prírode blízkych opatrení na zadržiavanie vody.

Prírode blízke vodozádržné opatrenia prinášajú mnoho benefitov, vrátane znižovania rizika povodní. Foto: Michaela Domanová

Aké sú to prírode blízke vodozádržné opatrenia?

Prírode blízke vodozádržné opatrenia (ang. Natural Water Retention Measures / NWRM) sú multifunkčné opatrenia, ktorých cieľom je chrániť a spravovať vodné zdroje s využitím prírodných procesov. Môže ísť napríklad o výsadbu vhodnej vegetácie na svahoch, zveľaďovanie a rozširovanie mestských parkov, obnovovanie meandrov riek či pridávanie nových vodných prvkov aj v mestskom prostredí. Tieto a podobné riešenia prinášajú viacero benefitov, vrátane znižovania rizika povodní, zlepšenia kvality vody, zásobovania podzemnej vody a stavu biotopov. 

Prečo je to dôležité? Pretože zdravé rieky a mokrade sú naším najlepším spojencom v boji proti klimatickým zmenám. Prirodzené procesy, ktoré sú základom ich existencie, sa vyvíjali milióny rokov, a je na nás, aby sme sa nimi nechali inšpirovať.